Ο Μύλος και ο Σταυρός - SevenArt.gr


Ο Μύλος και ο Σταυρός (2011)

Αγγλικός Τίτλος: The Mill and the Cross

οfficial site: http://www.themillandthecross.com/

Tagline: Μια επική ιστορία κουράγιου, αντίστασης και θυσίας.

Είδος: Δραματική, Ιστορική
Διάρκεια: 92'
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Σουηδία, Πολωνία
Εταιρεία Διανομής: New Star
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24/04/2011

Δείκτης Καταλληλότητας: 

Βαθμολογία SevenArt: [4.0/10]

Βαθμολογία Επισκεπτών: [0.0/10]

Κριτική SevenArt:

Όπως και σε προηγούμενες ταινίες του, ο Πολωνός σκηνοθέτης Λεχ Μαγιέφσκι έχει κάνει μια εξαιρετική κατασκευή, άρτια εικαστικά, μαγευτική και ονειρική. Άλλωστε, και ο ίδιος ζωγράφος είναι και η υψηλή αισθητική του αποτυπώνεται πάνω σε όλες του τις ταινίες.


Σε αυτή τη σουηδική / πολωνική παραγωγή, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ζωντανεύει ο φημισμένος πίνακας «Ο Χριστός φέρων το σταυρό» του Φλαμανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Πίτερ Μπρύγκελ.


Με μια ιδιότυπη αφήγηση, σε απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ο Μαγιέφσκι μιλάει καυστικά για τα ανθρώπινα πάθη και τα παραλληλίζει με αυτά του Χριστού, όπως τα παρουσίασε ο Μπρύγκελ στον πίνακα του.


Ο Μαγιέφσκι, σεναριογράφος της βιογραφίας του εικαστικού Μπασκιά (που την έκανε ταινία ο Τζούλιαν Σνέιμπελ), έχει ξανακάνει παρόμοια ταινία, η οποία βασίστηκε σε πίνακα του Ιερώνυμου Μπος. Όπως τότε έτσι και τώρα, η τεχνοτροπία του είναι εξαιρετική, η αφηγηματικότητά του όμως πάσχει από έλλειψη ρυθμού και κυρίως ενδιαφέροντος.


http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (4/10)
Νέστορας Πουλάκος
<< επιστροφή


Πρόγραμμα Αιθουσών

Το SevenArt προτείνει:


 • Μαύρο Ψωμί (2010)

  Μια ταινία που σ' αφήνει χωρίς στομάχι. Μπαίνει μέσα στον πυρήνα της καταλανικής κοινωνίας (που θυμίζει πολύ την Ελλάδα των αντίστοιχων χρόνων), ξετρυπώνει την ψίχα και την ψυχή της και μας τη σερβίρει στο πιάτο.

 • Λευκός Ελέφαντας (2012)

  Η κάμερα του Τραπέρο, μας μεταφέρει με ρεαλισμό στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των παραγκουπόλεων της Αργεντινής. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι εδώ δεδομένα.


 • Το Τελευταίο Κύμα (1977)

  Δυο χρόνια μετά το εκστατικό "Πικνίκ στο βράχο των κρεμασμένων", ο Αυστραλός σκηνοθέτης δομεί ένα στέρεο ψυχολογικό θρίλερ, που βασίζεται σε μύθους και αρχαίες δοξασίες των Αβοριγίνων ιθαγενών της Αυστραλίας.


 • Το Μυστικό της Μέιζι (2012)

  Η επτάχρονη Μέιζι, ένα αξιαγάπητο κοριτσάκι, ακροβατεί ανάμεσα στις ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας μητέρας - καλλιτέχνη και στην αδιαφορία ενός πατέρα - μπίζνεσμαν.