Ο Αληθινός Φασισμός - SevenArt.gr


Ο Αληθινός Φασισμός (1965)

Αγγλικός Τίτλος: Triumph Over Violence / Ordinary Fascism

Αυθεντικός Τίτλος: Obyknovennyy fashizm

Tagline: Οι λαοί που δεν διδάσκονται από το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορική, Πολεμική
Διάρκεια: 130'
Γλώσσα: Ρώσικα
Χώρα: Σοβιετική Ένωση
Εταιρεία Διανομής: New Star
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/05/2011

Δείκτης Καταλληλότητας: 

Βαθμολογία SevenArt: [8.0/10]

Βαθμολογία Επισκεπτών: [8.0/10]

Κριτική SevenArt:

 

Είναι σπουδαίο το ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ρομ καθότι όντως αποτελεί πραγματικό αντιφασιστικό μάθημα. Χωρισμένο σε δυο μέρη, και σε δεκαπέντε -αν θυμάμαι σωστά- κεφάλαια, σου παραθέτει επίκαιρα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις, άφθονο υλικό της φασιστικής ιδεολογίας όπως δομήθηκε, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε από τον Χίτλερ. 

 

Αυτό που επιτείνει το συναίσθημα σου είναι και η στιβαρή, υποβλητική αφήγηση, που γίνεται μελοδραματική, αλλά και παγερή, ειρωνική και πικρόχολη, αστεία και ζοφερή καμιά φορά.

 

Το θεωρώ σπουδαίο αυτό το ντοκιμαντέρ. Είναι υπόδειγμα. Είμαι μάθημα ιστορικό. Και κινηματογραφικό. Και πολιτικό. Και καλλιτεχνικό.

 

Και να ξεπεράσεις, όπως έκανα, την ταμπέλα της Μοσφίλμ, και της σοβιετικής χρηματοδότησης, και της αντιαμερικανικής / αντιδυτικής / αντικαπιταλιστικής στάσης που υιοθετεί σε στιγμές του, εν ολίγοις έτσι και ξεπεράσεις το προπαγανδιστικό που διαθέτει κατά της δύσης (χωρίς να μιλάει φυσικά για τον σταλινικό ολοκληρωτισμό), τότε θα απολαύσεις ένα αριστούργημα κινηματογραφικό.


http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (8/10)
Νέστορας Πουλάκος
<< επιστροφή


Πρόγραμμα Αιθουσών

Το SevenArt προτείνει:


 • Midnight Shorts (2014)

  6 μικρού μήκους τα μεσάνυχτα!

 • Το Θεώρημα Μηδέν (2013)

  Τι είναι αυτό που δίνει νόημα στις ζωές μας; Τι μας κάνει χαρούμενους; Μπορούμε ποτέ να είμαστε απομονωμένοι σε έναν όλο και περισσότερο συνδεδεμένο, ελεγχόμενο κόσμο;


 • Το Μικρό Ψάρι (2014)

  Ένας επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς σε μια σκοτεινή, ατμοσφαιρική περιπέτεια, που έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου.


 • Snowpiercer (2013)

  Το "Snowpiercer" είναι μια εύστοχη αλληγορία της κοινωνίας μας. Μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικής φαντασίας που αφορά το παρόν μας.