Ο Αληθινός Φασισμός - SevenArt.gr


Ο Αληθινός Φασισμός (1965)

Αγγλικός Τίτλος: Triumph Over Violence / Ordinary Fascism

Αυθεντικός Τίτλος: Obyknovennyy fashizm

Tagline: Οι λαοί που δεν διδάσκονται από το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορική, Πολεμική
Διάρκεια: 130'
Γλώσσα: Ρώσικα
Χώρα: Σοβιετική Ένωση
Εταιρεία Διανομής: New Star
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/05/2011

Δείκτης Καταλληλότητας: 

Βαθμολογία SevenArt: [8.0/10]

Βαθμολογία Επισκεπτών: [8.0/10]

Κριτική SevenArt:

 

Είναι σπουδαίο το ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ρομ καθότι όντως αποτελεί πραγματικό αντιφασιστικό μάθημα. Χωρισμένο σε δυο μέρη, και σε δεκαπέντε -αν θυμάμαι σωστά- κεφάλαια, σου παραθέτει επίκαιρα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις, άφθονο υλικό της φασιστικής ιδεολογίας όπως δομήθηκε, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε από τον Χίτλερ. 

 

Αυτό που επιτείνει το συναίσθημα σου είναι και η στιβαρή, υποβλητική αφήγηση, που γίνεται μελοδραματική, αλλά και παγερή, ειρωνική και πικρόχολη, αστεία και ζοφερή καμιά φορά.

 

Το θεωρώ σπουδαίο αυτό το ντοκιμαντέρ. Είναι υπόδειγμα. Είμαι μάθημα ιστορικό. Και κινηματογραφικό. Και πολιτικό. Και καλλιτεχνικό.

 

Και να ξεπεράσεις, όπως έκανα, την ταμπέλα της Μοσφίλμ, και της σοβιετικής χρηματοδότησης, και της αντιαμερικανικής / αντιδυτικής / αντικαπιταλιστικής στάσης που υιοθετεί σε στιγμές του, εν ολίγοις έτσι και ξεπεράσεις το προπαγανδιστικό που διαθέτει κατά της δύσης (χωρίς να μιλάει φυσικά για τον σταλινικό ολοκληρωτισμό), τότε θα απολαύσεις ένα αριστούργημα κινηματογραφικό.


http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (8/10)
Νέστορας Πουλάκος
<< επιστροφή


Πρόγραμμα Αιθουσών

Το SevenArt προτείνει:


 • Μαύρο Ψωμί (2010)

  Μια ταινία που σ' αφήνει χωρίς στομάχι. Μπαίνει μέσα στον πυρήνα της καταλανικής κοινωνίας (που θυμίζει πολύ την Ελλάδα των αντίστοιχων χρόνων), ξετρυπώνει την ψίχα και την ψυχή της και μας τη σερβίρει στο πιάτο.

 • Λευκός Ελέφαντας (2012)

  Η κάμερα του Τραπέρο, μας μεταφέρει με ρεαλισμό στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των παραγκουπόλεων της Αργεντινής. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι εδώ δεδομένα.


 • Το Τελευταίο Κύμα (1977)

  Δυο χρόνια μετά το εκστατικό "Πικνίκ στο βράχο των κρεμασμένων", ο Αυστραλός σκηνοθέτης δομεί ένα στέρεο ψυχολογικό θρίλερ, που βασίζεται σε μύθους και αρχαίες δοξασίες των Αβοριγίνων ιθαγενών της Αυστραλίας.


 • Το Μυστικό της Μέιζι (2012)

  Η επτάχρονη Μέιζι, ένα αξιαγάπητο κοριτσάκι, ακροβατεί ανάμεσα στις ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας μητέρας - καλλιτέχνη και στην αδιαφορία ενός πατέρα - μπίζνεσμαν.