Ούτε ένας λιγότερος - SevenArt.gr


Ούτε ένας λιγότερος (1999)

Αγγλικός Τίτλος: Not one less

Αυθεντικός Τίτλος: Yi ge dou bu neng shao

οfficial site: http://www.spe.sony.com/classics/notoneless/

Είδος: Κομεντί, Δραματική
Διάρκεια: 106'
Γλώσσα: Μανδαρινικά
Χώρα: Κίνα
Εταιρεία Διανομής:

Δείκτης Καταλληλότητας: 

Βαθμολογία SevenArt: [7.0/10]

Βαθμολογία Επισκεπτών: [0.0/10]

Κριτική SevenArt:


Σ’ ένα χωριό ξεχασμένο από τον θεό, ο δάσκαλος θα πρέπει να φύγει για ένα μήνα και στο πόδι του αφήνει μια 13χρονη απόφοιτο… δημοτικού. Μα της εξηγεί καλά : “Θα πληρωθείς μόνο όταν γυρίσω κι έχεις καταφέρει να κρατήσεις όλους μου τους μαθητές. Δε θέλω ούτε έναν λιγότερο». Η μικρή μπαίνει στην τάξη και γράφει το μάθημα στον πίνακα. Λέει στους μαθητές να το αντιγράψουν, αλλά βλέποντας ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει βγαίνει από την αίθουσα και κάθεται μπροστά στην πόρτα για να μη φύγει κανείς.

 

Όμως, όπως ακούγεται και μέσα στο φιλμ “τη σήμερον ημέρα είναι πιο δύσκολο να κρατάς τα παιδιά στο σχολείο από το να τα διδάσκεις”. Και αρχίζουν οι διαρροές. Μία μαθήτρια που είναι καλή στο τρέξιμο πηγαίνει σε αθλητικό σχολείο και το πειραχτήρι της τάξης πηγαίνει στην πόλη για να δουλέψει και να βοηθήσει την οικογένειά του να ξεχρεώσει. Αμέσως ξεκινά ολόκληρο σχέδιο μέσα στην τάξη ώστε η δασκάλα να τον φέρει πίσω. Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το φιλμ είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε πολλές χώρες του κόσμου : τη σχολική διαρροή.

 

Στη μεγάλη Κίνα κοντά, ενάμιση εκατομμύριο παιδιά παρατούν κάθε τόσο το σχολείο για να πιάσουν δουλειά. Και η κατάσταση αρχίζει να στρέφεται προς τα εκεί και στον πολιτισμένο κόσμο. Το θάρρος, το πείσμα και ο τσαμπουκάς της νεαρής που ζει το δικό της straight story, στην αναζήτηση του μαθητή της, παρουσιάζεται με τη γνωστή χρωματική παλέτα του Γιμού, η κάμερα του οποίου σε κάνει να νιώθεις τη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών, βάζοντας σε εντελώς μέσα στο κλίμα. Και σίγουρα μια ταινία που σε κάνει να καταλάβεις την αξία μιας κιμωλίας

 

http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (7/10)
Ναταλία Φύτρου

<< επιστροφή


Πρόγραμμα Αιθουσών

Το SevenArt προτείνει:


 • Midnight Shorts (2014)

  6 μικρού μήκους τα μεσάνυχτα!

 • Το Θεώρημα Μηδέν (2013)

  Τι είναι αυτό που δίνει νόημα στις ζωές μας; Τι μας κάνει χαρούμενους; Μπορούμε ποτέ να είμαστε απομονωμένοι σε έναν όλο και περισσότερο συνδεδεμένο, ελεγχόμενο κόσμο;


 • Το Μικρό Ψάρι (2014)

  Ένας επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς σε μια σκοτεινή, ατμοσφαιρική περιπέτεια, που έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου.


 • Snowpiercer (2013)

  Το "Snowpiercer" είναι μια εύστοχη αλληγορία της κοινωνίας μας. Μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικής φαντασίας που αφορά το παρόν μας.


Βραβεία:

- Xρυσός Λέοντας Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας 1999.