Αμερική, η Χώρα της Ελευθερίας - SevenArt.gr

This text will be replaced

Αμερική, η Χώρα της Ελευθερίας (1939)

  (7,0/10)


Πρόσκοπος διορίζεται Γερουσιαστής ξαφνικά και κάπως πολιτικάντικα από τον κυβερνήτη της Πολιτείας του, και αμέσως μεταβαίνει στην Γουάσινγκτον για να διατελέσει τα καθήκοντα του. Εκεί, όμως, θα ξεχάσει τους καθαρούς προσκοπικούς στόχους του και θα μπει στο βρώμικο παιχνίδι της πολιτικής...

περισσότερα >>

Αγγλικός Τίτλος: Mr. Smith Goes to Washington
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 129'
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Frank Capra
Σενάριο: Sidney Blackmer, Lewis R. Foster, Myles Connolly
Ηθοποιοί: Jean Arthur (Clarissa Saunders), James Stewart (Jefferson Smith), Claude Rains (Sen. Joseph Harrison Paine)
Κριτική SevenArt:


Ξεπερνώντας τον πομπώδη ελληνικό τίτλο, και την κομ ιλ φο ηθογραφία που χτίζει στο τέλος, μέσα από το μελόδραμα, ο πολύς Φρανκ Κάπρα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαρακτηριστική ταινία της πολιτικής διαχρονικά και παγκόσμια. Μια και δεν υφίσταται εκλογική αναμέτρηση αλλά κατευθείαν διορισμός με καθαρά πολιτικάντικους σκοπούς. Ενώ, όταν ο πρόσκοπος καταλαβαίνει ότι δεν έχει έρθει… προσκοπική εκδρομή θαυμασμού και απόδοσης τιμών στο Καπιτώλιο της Γουάσινγκτον, αλλά για να ασκήσει πολιτικές, και ως επί τω πλείστω βρώμικες, καταρρέει μέσα του ο όποιος μύθος ώστε να αποφασίσει είτε ν’ ακολουθήσει τη γνωστή συνταγή, όσα λιγότερα λες τόσο περισσότερο θα μείνεις εδώ, είτε να ριζοσπαστικοποιήσει τη θέση του και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα ως άκαυτος ακόμη πολιτικός της εποχής.

 

http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (7/10)
Νέστορας ΠουλάκοςΆλλες Πηγές
► Πρόσφατα άρθρα


Πρόγραμμα Αιθουσών

Το SevenArt προτείνει:


 • Μαύρο Ψωμί (2010)

  Μια ταινία που σ' αφήνει χωρίς στομάχι. Μπαίνει μέσα στον πυρήνα της καταλανικής κοινωνίας (που θυμίζει πολύ την Ελλάδα των αντίστοιχων χρόνων), ξετρυπώνει την ψίχα και την ψυχή της και μας τη σερβίρει στο πιάτο.

 • Λευκός Ελέφαντας (2012)

  Η κάμερα του Τραπέρο, μας μεταφέρει με ρεαλισμό στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των παραγκουπόλεων της Αργεντινής. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι εδώ δεδομένα.


 • Το Τελευταίο Κύμα (1977)

  Δυο χρόνια μετά το εκστατικό "Πικνίκ στο βράχο των κρεμασμένων", ο Αυστραλός σκηνοθέτης δομεί ένα στέρεο ψυχολογικό θρίλερ, που βασίζεται σε μύθους και αρχαίες δοξασίες των Αβοριγίνων ιθαγενών της Αυστραλίας.


 • Το Μυστικό της Μέιζι (2012)

  Η επτάχρονη Μέιζι, ένα αξιαγάπητο κοριτσάκι, ακροβατεί ανάμεσα στις ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας μητέρας - καλλιτέχνη και στην αδιαφορία ενός πατέρα - μπίζνεσμαν.


Βραβεία:

- Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου 1940.

- Υποψήφια για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, Α' Γυναικείου Ρόλου, Β' Γυναικείου Ρόλου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Μουσικής, Ήχου, Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας